Välkommen till Gotland kära chokladälskare! Welcome to Gotland!

Gårdsbutiken är tyvärr STÄNGD. Jag hänvisar till mina återförsäljare. För tips på höstmys med choklad – se rubriken ”Nyheter”!

Welcome to Gotland dear chocolate lovers –  my little shop here in Fardhem is now CLOSED for the season.

”Fardhems Chocophilia Hallon”

Fardhem Choklad är en liten chokladverkstad i källaren på den gamla skolan i Fardhem på södra Gotland (4 km från Hemse).  Utgångspunkten för tillverkningen är passionen för riktigt god choklad som dessutom är ekologisk och rättvist producerad. Det är en viktig grundprincip.  Ön vi bor på inspirerar smaksättningen och råvarorna är ekologiska, gärna närproducerade, som till exempel honung, frukt och bär. Pralinerna tillverkas omsorgsfullt för hand.

Welcome to Fardhem Choklad – a small, passionate chocolate company located in the basement of the old school house in Fardhem on southern Gotland. All chocolate truffles and sweets are hand made with the finest organic and fair trade chocolate from Brazil, The Dominican Republic and other interesting places in the chocolate world. The flavours are inspired by the island we live on. Most ingredients, such as honey, cream, herbs, berries, walnuts and fruits are locally produced and organic. Don’t miss  our speciality “Gotlandshjärtat” (‘Heart of Gotland’), a  dark chocolate  heart filled with the finest hand made saffron marzipan.  For further information, please e-mail [email protected] or call +46708431741.


Om mig

Jag som startat Fardhem Choklad heter Maria Wande. Jag har länge varit otroligt chokladintresserad, men det var bara för några år sedan som jag gick min första kurs i chokladpralintillverkning. Det sammanföll ganska precis med att jag och min man hittat ett spännande hus på den gotländska landsbygden som fick vår fantasi att sätta fart. Vi visste att vi ville bo på landet med våra barn men frågan var bara var och hur det skulle bli möjligt. Jag hade fast jobb i Stockholm. Vi bodde i Uppsala och jag bilpendlade varje dag för att ha möjlighet att hämta eller lämna barnen på dagis, något som slukade oerhört mycket tid, energi och bensin… När jag gått min första kurs i chokladpralintillverkning var jag fast och kände att det här vill jag hålla på med. Och samtidigt pågick funderingarna kring husköpet på Gotland. Vi kom fram till att tiden var rätt och att det var nu eller aldrig. Så vi slog till och köpte det gamla skolhuset i Fardhem. I februari 2010 gick flyttlasset och jag drog igång en egen firma som jag haft vilande under många år.

Det har hunnit bli många fler chokladkurser sedan dess, bland annat på den underbara Chokladskolan i Nora. Och redan under våren 2010 började jag tillverka praliner för försäljning. Bland mina första kunder var Annelies Skafferi i Hemse, en härlig ost- och delikatessaffär på Storgatan i Hemse. Försäljningen tog fart och samarbetet med Annelies Skafferi sporrade mig att fortsätta.

Choklad ska smaka mycket och vara tillverkad med kärlek. Den första pralinen som jag skapade sedan vi flyttat hit var ”Gotlandshjärtat”. Det är en hjärtformad pralin av mörk choklad med fyllning av hemgjord saffransmarsipan. Det är min kärleksförklaring till Gotland!

Foto: Espressokopparna, ”gruppbild” på vit choklad m krossad lakrits, porträttbild på Gotlandshjärtat samt påse med oblater – Knotan, Portätt av Maria, ”gruppbild” på Gotlandshjärtan samt oblatpåsar – Annica Json